Maxima etc…

 

Maxima met een boeket van Boterhoek Bloemen
Maxima

Maxima met een boeket van Boterhoek Bloemen

Mijn moeder, Sietske Boterhoek, mocht een boeket voor Maxima maken voor het streekbezoek in juni j.l. Het boeket was gebaseerd op het wapen van de gemeente Het Bildt, Aren út Skelpen. Ik had het geluk dat ik met mijn camera precies op de juiste plek stond waar het koningspaar van het Statenjacht afstapte. Maxima met haar schoenen en het boeket van mijn moeder in haar handen. 

Boeket, Aren út Skelpen
Boeket voor Maxixma van Boterhoek Bloemen

 

Hieronder een leuk stukje uit de Leeuwarder Courant over het winkelcentrum van Sint Annaparochie:

Gesopt en gebezemd

foto: LC/Niels Westra (gescand)

Er is niets mis met de Van Harenstraat in St. Annaparochie. Er is een groot aantal verzorgde winkels, er ligt geen propje of drolletje op straat en de zon schijnt ook nog.In de Van Harenstraat in St. Annaprochie is het best druk. Er rijdt heel veel verkeer doorheen, maar dat valt niet zo op omdat de stoepen breed zijn, de bomen groen en de winkels welvoorzien. Dan kijk je dus naar de etalages en de uitgestalde waren ervoor. Meubelstoffeerder Piet Cuperus maakt oude meubelen weer ‘als nieuw’ en dat is mooi nu vintage zo gewild is. Je koopt ergens een in potentie aardig, maar wat verwaarloosd meubel en je rijdt naar Piet. Hij maakt er vast iets bijzonders van.Aan de overkant is de Van Harenstraat daar een woonplek. Achter een prachtige dubbele rij heggen staan sfeervolle woningen. Aan de winkelkant herken je ook vroegere winkels in wat nu woonpanden zijn.De drukke straat is tevens de zetel van het Bildtse gemeentebestuur, dat huist in een fraai Amsterdamse Schoolachtig gebouw met uitzicht op de Blokker en het Kruidvat. Ernaast woont iemand die geen fietsen tegen de gevel wenst. In de met oude luiken afgesloten ‘etalages’ staan kunstbloemen en de niet mis te verstane oproep uw fiets daar te plaatsen waar u moet zijn. De Voedingsadviseur er tegenover is een groenten- en fruitzaak, die ongetwijfeld groenten en fruit zal adviseren. Geen vis, al weet je het nooit.En weer valt het op hoe aangeveegd de straat is. Alles lijkt gesopt en gebezemd. Waar tref je dat nog? ’t Winkeltsy is er voor mode en zeer authentiek café restaurant ‘Het Wapen van ’t Bildt’ voor koffie en bier. Natuurlijk ontbreekt ook hier de snackbar niet. Geen Friese plaats kan zonder kroketten.
Drie schoorstenen maar liefst, waaronder een hele dikke, geven aan dat ook plate-restaurant Sieps de snackmarkt bedient. Maar nergens een weggeworpen snackverpakking te bekennen. Is het de opgeruimde aard der inwoners of de veegvaardigheid van de reinigingsdienst?Boterhoek Bloemen is een vriendelijke zaak met leuke luiken. Rijkelijk gevuld met plantaardige zaken, maar ook met antiek en curiosa. Ervoor en in een steegje ernaast staan rieten stoelen, vintage tafeltjes met planten en bloemen en een soort droogmolen, waaraan hangplanten en tingeldingen hangen. Geluidmakers, waarvan je altijd maar hoopt dat je buren ze nooit zullen aanschaffen. Want een paar minuten tingel tingel tingel is nog wel leuk, maar jaar in jaar uit is wat anders. Zeker als je er zelf niks aan kunt doen. In de Van Harenstraat doen ze in ieder geval niemand kwaad.foto: LC/Niels Westra (gescand)En dan sta je al weer tegenover de veelhoekige Van Harenkerk met ervoor een overdekt leugenbankje. Dat Rembrandt en Saskia van Uilenburgh hier getrouwd zijn, wordt in herinnering gehouden met een beeldje van Suus Boschma. Indrukwekkender dan dat sculptuurtje zijn de vier etalagepoppen zonder bovenlijf, die Jeans Tupelo op een stuk straatmeubilair heeft geplaatst. Voor zover ze dat kunnen zonder hoofd, kijken ze uit over de lommerrijke omgeving rond de kerk.Bij Installatiebedrijf Wetting kun je heel oude radio’s vinden en ander elektronisch spul. Allemaal enkele stuks. Haast u. Jetty heeft in haar ‘Hoeky’ allerlei decoratieve spulletjes in de aanbieding. Tijdens het passeren valt er te lezen dat Jetty veertig is geworden, waarvoor nog de hartelijke felicitaties.

ANDRÉ KEIKES

Bron: Leeuwarder Courant
UIT

De geschiedenis van het pand waarin ik van 2002 tot 2011 mijn winkel had.

___________________________________________________________________________ ’t Is al ’n weekminnig leden dat ik op ‘e fyts ônderweegs waar fan Stiens over Froubuurt na St.-Jabik doe’t Gerard Boterhoek mij op ‘e buurt in St.-Anne anhoude met ‘e fraag om ‘e beweuners ’s ût te soeken fan ’t pand op ‘e hoek, der’t dochter Jetty nou die prachtige winkel het. “Kin soks ok nag foor de opening?”

Nou waar dat wel wat kort dâg en ik wist doe ok nag niet dat bij mij thús ’t swaweer al an ’t kommen toe waar. Lang ferhaal kort: ik kreeg dus niet alle beweuners op tiid op pepier. Spitig, maar’t waar niet âns. Ondertussen hew ik se fan ‘e lêste 175 jaar ôf te plak en ik docht, die infermasy doen ik hier ût ‘e doeken. “Maar 175 jaar?” frage jou jou ôf. “Niet feerder tebek?” Knyp ik op ‘e hoek foor Van Harenstraat 8 even in ‘e rimmen en fertel.

In 1825 weunde Jan Everhardus van Loon in ’t pand. Hij waar netaris en is der ok sturven, op woensdeg 29 april 1829, de overdâgs om 12 uur. Syn frou, Hiltsy Oosterloo bleef d’r ant 1837 weunen. Doe kwam Atze Roels Nicolai d’r te weunen. Hij waar troud met Klasy Karstens van der Veen, waar dokter (sjirurgijn) en kwam fan Búttenpost. Fier jaar later ferfoeren sij en worde Kornelis Arend Kim-en-dy de folgende beweuners. Hij waar ryksfeedokter. Der waren doedestiids maar negen fan in Fryslând. Fan 1842 ôf treffe wy Stannebuurtster Jakob Harmens Tanja an as hoofdbeweuner. Hij waar gernier en môlner.

In jaar later beweunde goud- en sulversmid Laas Tjebbes Spannenburg ’t pand op ‘e hoek. Wer’t-y geboren is, is mij niet bekind, maar hij troude op 25 desimber 1840 in Bolswerd. Fan 1846 ant 1849 had Jehannes Ernestus Fokkens d’r ’n winkel. Hij waar fan Belkummer komôf en geloazymaker. Maar met die winkel waar niet alle ruimte benut; in ’t pand weunden in die jaren ferskillende minsen. Fokkens weunde met syn gesin in Belkum. In 1849 kocht Bokke Frâns Minzes Stellingwerff ’t huus fan de erven fan de wede Jan Everhardus van Loon. Stellingwerff waar heel- en froedmeester soa’t dat doe soa mooi bytte. In 1858 kocht Bouke Douwes Kamstra ’t huus. Hij is op 13 oktober 1832 geboren in Drachten en waar krekt as de forige aigner dokter. ’t Gesin Camstra fertrok op 12 april 1865 naar Ommen. Doe kwam Gabriël Adriani d’r te weunen (mooie naam) en ok hij waar dokter.

Sêg maar goeie tun ‘e ferlostangen en ferwelkom de deegrôlen want in 1870 kocht Gabe Jakkeles Weidema ’t pand en begon d’r ’n bakkerij met winkel. Gabe Weidema is geboren in Swains. Syn frou Berber van der Woude en hij kregen ses kines. Twee binne niet soa oud worren. De saak is later overnommen deur seun Jakkle Weidema (en niet Jakkele).

foto uit: het Bildt in oude ansichten

Op 12 maai 1929 ferkocht Weidema de saak an Jan Dragstra, bakker in Donkerbroek. ’n Seun fan him, Hette Karst Dragstra weunde d’r, ant 1949.

De folgende waar Folkert Dragstra (1949-1954) en derna beweunde Wytse Beetstra twee jaar ’t markante hoekhuus. Fan 19 april 1956 ôf komme wy Jan Bijlsma as hoofdbeweuner teugen en derna syn wedefrou, Auky Fopma. Derna is ’t ’n brillesaak weest, het ’t ’n hut leeg staan en nou is ’t dus Jettys hoeky. De hoek is weer soa kreas as ’n neut en St.-Anne het d’r ’n prachtige winkel bij kregen, der’t neskierige spullen te krijen binne.

===Door Douwe Zwart uit de Bildtse Post van 23 oktober 2002===

___________________________________________________________________________

EEN STUKJE IN DE KRANT OVER DE OPENING VAN MIJN WINKEL IN SEPTEMBER 2002

jettyshoeky-winkel-03

St. Annaparochie heeft er een nieuwe onderneemster bij.
Jetty Boterhoek startte vorige week donderdag met haar eigen winkel in cadeau- en woonartikelen. “Ik heb het tijdens de opening smoordruk gehad”, vertelt de enthousiaste Bildtse onderneemster.Jetty heeft altijd al een eigen winkel willen beginnen. “Toen Miedema’s Modebrillen op de Van Harenstraat er mee op hield kwam er een prachtig centraal gelegen plek vrij.” Jetty heeft in verschillende winkels ervaring opgedaan, onder andere bij een lectuur- en tabakswinkel en bij haar ouders die verderop in de straat “Boterhoek Bloemen” hebben.

Tijdens de opening, vorige week donderdag, kwamen al heel wat nieuwsgierige Bildtkerts om de hoek, en vooral binnen kijken. “Niet alleen kijkers hoor, ook veel kopers. Ik ben al door de spiegels heen. Van 9 tot 9 liep het continu door.”, geeft Jetty de drukte van de opening aan.

Naast de spiegels staan er in de winkel allerhande artikelen voor in het huis zoals kaarsen, lampen, klokken, country-style spullen, kapstokken, schilderijen, fotolijstjes, placemats, wijnfleshouders, manden, opbergdozen, houten meubels en nog veel meer. “De mensen moeten zelf maar langs komen, dan kunnen ze zelf zien hoe gezellig en sfeervol de winkel is ingericht”, nodigt Jetty de Bildtkerts uit. “De spullen passen echt het Bildtse karakter”, verzekert de eigenaresse.

Naast de collectie die Jetty nu in huis heeft zullen er de komende tijd nog veel verrassingen in de winkel te zien zijn. Wie zelf niet beslist iets nodig heeft kan altijd nog een cadeaubon geven. Jetty kan in haar winkel volop haar creativiteit kwijt en maakt zelfs haar eigen cadeaubonnen en advertentie-ontwerpen. De vraag die Jetty tot nu toe het meest stelde: “Is het een cadeautje?”

Wie graag eens in de nieuwe winkel wil kijken kan terecht op de Van Harenstraat 8 in Sint Annaparochie.
(Bron: De andere krant – dinsdag 10 september 2002)